Örökség, védelem – ma, holnap

Örökség, védelem – ma, holnap
04/26

2018. április 26. 18:00

ELTE BTK Fülep Lajos terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 6–8., I/112.)

04/26

2018. április 26. 18:00 -

ELTE BTK Fülep Lajos terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 6–8., I/112.)


Az ELTE BTK Atelier Tanszék "Örökség Esték" sorozatának soron következő alkalmán Fejérdy Tamás okleveles építészmérnök és műemlékvédelmi szakmérnök, címzetes egyetemi docens tart előadást. Az est házigazdája Sonkoly Gábor, a tanszék vezetője.

Az örökség a paradigmaváltást kikényszerítő körülményekben, azaz elsősorban a "globális" és a "helyi" egymásnak feszülő viszonyában különleges helyzetbe került, és különleges szerep is jut neki. Az előadás a műemlékekről, illetve a (kulturális) örökségről és védelméről, a mai és a prognosztizálható kihívásokra adható válaszokról szólva egy tíz éve született gondolatsor újraértékelésével tekinti át az új helyzetet, amely a műemlékvédelem/örökségvédelem közötti viszonyban bekövetkezett váltás nyomán kialakult.  Foglalkozik az örökségi értékek megóvása szempontjából jelentős trendekkel, megkísérli felvázolni és megválaszolni az örökségvédelem előtt álló feladatokat.

A vállaltan közép-európai nézőpontú megközelítés általánosabb nemzetközi ismeretekre is támaszkodik, kiemelten az UNESCO Világörökség Egyezmény alkalmazása során megismert tapasztalatokra.

Facebook