Polifón popkult

Polifón popkult
03/23

2023. március 23. 16:00 - 17:30

ELTE BTK Kerényi terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F)

03/23

2023. március 23. 16:00 - 17:30

ELTE BTK Kerényi terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F)


Az Ókortudományi Intézet "Ókor a populáris kultúrában" című sorozatának következő vendége  Szikora Patrícia, aki azt vizsgálja meg, hogyan férhetünk hozzá az antikvitáshoz jelenkori kultúránkban.

Hány Múzsa énekel Héraklész kalandjairól? Vagy inkább: Herculesről? Hányan voltak "eredetileg"? És mit mond erről a Wikipédia? Kinek a feladata, s valóban feladat-e a korrekció? A tudás hozzáférhetősége, vagy annak csupán illúziója, a klasszikus görög-római kultúrával való találkozás lehetőségeit is megsokszorozta, szélesebb célközönséget szólítva meg.

Hogyan lehet szórakoztató egy múzeumi adatbázis? Hogyan lehet közérthető egy egyetemi blog? Az előadás konkrét példák segítségével arra a kérdésre keresi a választ, hogyan csökkenthető a távolság a jelenkor és az ókor között oly módon, hogy az eszköztár megalkotásában a szakmaiság mellett a nyitottság, az inklúzió és a sokszínűség is elsőrendű szempont.

Az Ókortudományi Intézet tavaszi előadás-sorozatában az érdeklődők olyan előadásokat hallgathatnak meg, melyek az ókor történetének vagy kultúrájának megjelenéséről szólnak napjaink vagy esetleg korábbi időszakok populáris kultúrájában. Az előadások hossza 60–70 perc, melyet kérdések követnek.

Facebook