Pszichoterapeuták a Kádár-korszakban

2024.04.03.
Pszichoterapeuták a Kádár-korszakban
A L'Harmattan Kiadó gondozásában jelent meg Papp Barbara „Pszichoterapeuták a Kádár-korszakban. Élettörténet és pszichoterápia” című monográfiája.

Az ELTE Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszék tudományos munkatársának új kötete ismerteti a pszichoterápia történetének számos aspektusát, a pszichoterápia, a pszichoterápiás intézményrendszer újjáéledését, illetve kialakulását a Kádár-korszakban, különösen annak második felében. A kutatás legfontosabb forrását a szerző pszichoterapeutákkal készített történeti interjúi nyújtják: a megélt élet, a mindennapok tapasztalatai a személyes források hitelével vezetnek be egy szakma újjászületésébe.

A terapeutákkal készült, félig strukturált interjúk a karrierre és a szakma történetére, a rendszer és a szakma kapcsolatára, valamint a személyes hivatás- és elhivatástörténetre, benne a családi háttérre fókuszálnak. Az interjúkon kívül levéltári dokumentumok, visszaemlékezések és a korabeli sajtótermékek anyagai segítik annak megismerését, hogy milyen volt a szakma a Kádár-korszak hétköznapjaiban.

A kötet a kiadó weboldalán érhető el.