Sikeresen zárult a „Kína a globális kihívások tükrében” c. nemzetközi konferencia

2016. május 25-én zajlott a Stefánia Palotában a „Kína a globális kihívások tükrében” c. konferencia, amelyet az ELTE Konfuciusz Intézet a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyével közösen szervezett.

A konferencia kiemelt jelentőségű volt a kínai-magyar kapcsolatok szempontjából, amelyet jól mutat az, hogy Dr. Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese mondta a megnyitó-, Mezey Barna rektor úr pedig a köszöntőbeszédet, majd ezt követően Őexc. Duan Jielong, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete tartott egy előadást. A konferenciát a kínai katonai attasé és helyettese is megtisztelte jelenlétével.

A konferencián a megnyitó után három szekcióban zajlottak az előadások többek között Kína hadászati politikájáról, hatalmi viszonyairól, történetéről, kultúrájáról valamint politikai és gazdasági fejlődéséről.

Az ELTE Konfuciusz Intézet felkérésére vett részt a konferencián és tartott előadást Wang Guifang ezredes asszony és Pan Youmu ezredes a Pekingi Katonai Akadémiáról, ami azért is fontos, mivel meglehetősen ritka, hogy Kína biztonságpolitikájának különböző aspektusairól Magyarországon megrendezett konferencián kínai katonai személyek tartsanak előadást. Szintén az ELTE Konfuciusz Intézet felkérésére érkezett a konferenciára Prof. Qikeng Li, a Göttingeni Egyetem Konfuciusz Intézetének igazgatója, Prof. Shizhong Deng, a Skopje-i Szt. Cyril és Methodius Egyetem Konfuciusz Intézetének igazgatója és Radek Pyffel, a Poland Asia Research Center igazgatója.


Forrás: Csikó Anna tudományos programszervező, ELTE Konfuciusz Intézet

2016.06.02.