Újra startol a Hungarian Startup University Program

2021.09.14.
Újra startol a Hungarian Startup University Program
2021. októberétől ismét elérhető lesz az ELTE hallgatói számára Magyarország első felsőoktatási szintű startup kurzusa. A kurzust a NEPTUN rendszeren keresztül szeptember 17-ig bármely alap- vagy mesterszakos, illetve doktori hallgató felveheti, aki korábban nem teljesítette a tárgyat.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által életre hívott Hungarian Startup University Program (HSUP) keretében 2020 őszén mintegy 300 ELTE-s hallgató csatlakozott a képzéshez, amelynek célja a hazai egyetemisták megismertetése az innováció világával. Az első félév végén benyújott startup-ötletek közül az egyetemi innovációs szakmai zsűri javaslata nyomán 10 ötletgazda és a köré szerveződő csapat a NKFI Hivatal anyagi támogatásával dolgozhatott tovább ötletén a második félévben. Az ezt lezáró intézményközi döntőbe két ELTE-s csapat is bejutott: az EthiCoin (Ruttkay Zoltán, GTI), amely a "törődő" állampolgárok fizetőeszközének ötletét valósította meg, valamint a Base Data as a Service (Sőnfeld Álmos, IK), amely központosított törzsadat-szolgáltatással foglalkozik kis, közép és nagyvállalatok számára.

A program első évének nagy sikerére való tekintettel a 2021/2022-es tanévre a támogatók továbbfejlesztették a tananyagot, amelyet a szakmai partnerek segítségével új részekkel bővítettek ki, új funkciók jelentek meg a HSUP platformon, valamint mobil applikáció is készült. A központilag rendelkezésre álló HSUP információk és támogatás mellett az ELTE idén is tapasztalt innovációs-szakmai mentorokkal, célzott inkubációs programmal, személyre szabott tanácsadással tervezi segíteni a résztvevőket. A program fókuszában az innovációs szemléletmód elsajátítása áll, a résztvevők megismerik az innovációs ökoszisztéma felépítését és működését, a megoldásközpontú gondolkodásmódot, továbbá lehetőséget kapnak az innováció világába történő bekapcsolódásra.

Forrás: elte.hu