2018.04.21. szombat   
.: Home :.    »    Menü  
  
   
   
   
   
   
   
   
   
.:  :.
   

Együttműködési megállapodást kötött az Avicenna Intézet és az ELTE BTK


Az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézetet 2002-ben az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Közalapítvány hozta létre azzal a céllal, hogy a magyarországi iszlám-kutatásokat támogassa. A közalapítvány első elnöke Harmatta János egyetemi tanár (ELTE), majd elnöke prof. dr. Bert Fragner, a bécsi Institut für Iranistik (ÖAW) volt. Utóbb a közalapítványokat 2006-ban megszüntették, azóta az intézetet az Avicenna Non-Profit Kutatási Kft. tartja fönn. Az intézet vezetője megalakulása óta Maróth Miklós akadémikus.
Az intézetben elsősorban fiatal kutatók kapnak állást, akik tapasztaltabb idős kutatók vezetésével tehetik meg első lépéseiket a tudomány területén. Ez részben kutató munkájuk vezetését, külföldi konferenciákra és kutatóutakra való kijuttatásukat jelenti. Egyéni kutatásaikon kívül az intézet közös kutatási programjaiban is részt vesznek.
Az intézet korábbi támogatottjai, volt munkatársai közül többen már egyetemi állásban vannak, és a mai kutatói gárda derékhadához tartoznak. Közülük említést érdemel dr. Szombathy Zoltán, dr. Major Balázs és dr. Szántó Iván.
Az intézet célja a fiatalok pályára segítésén kívül az orientalisztika egyetemi oktatásának támogatása változatos eszközökkel, a tankönyvek írásától külföldi professzorok meghívásáig terjedően.
Az intézet rövid fönnállása alatt saját sorozatában huszonöt kötetet publikált, köztük PhD dolgozatokat, tudományos monográfiákat és konferencia-köteteket idegen és magyar nyelven. Az idegen nyelvű köteteket a Klaus Schwarz Verlag és az Amazon terjeszti.

Az együttműködés alapvető célja, hogy az Együttműködő Felek elméleti és gyakorlati tudásbázisukat, valamint kapcsolatrendszerüket közös szakmai céljaik - a Kar orientalista hallgatóinak tapasztalatszerzésre és a fiatal diplomások pályára állítása, az orientalista kutatói-oktatói szakember utánpótlása, a Kar és az Avicenna Intézet szellemi kapacitásainak a kutatásban és oktatásban történő hasznosítása - érdekében együttesen mozgósítsák, az együttműködés hosszabb távú kooperációt jelöl meg kitűzött célként.


.:   Portálkezelői menü  •   Tartalom módosítása  •  Utolsó módosítás: 2014.04.07.      :.
.: facebook :..: iwiw :.
 ESEMÉNYNAPTÁR   
2018 április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
 ESEMÉNYEK   
Sirató az elveszett földért​
A Katalán Könyvtár 15. kötetének bemutatója Részletek »
Lett–magyar kulturális kapcsolatok
Dr. philol. Venta Kocere, a Lett Egyetem Tudományos Könyvtára igazgatójának előadása.
Részletek »
Lesen, Lernen, Kooperieren
Nemzetközi konferencia a Germanisztikai Intézet szervezésében. Részletek »
A hang világnapja
Hogyan működik? A zöngeképzésről érthetően című előadás. Részletek »
DiAGram Funkcionális nyelvészeti műhely bemutatója
Nyelvtan című átfogó magyar grammatikáról műhelybeszélgetést tart. Részletek »
Beszélgetés Hölvényi György európai parlamenti képviselővel
A vallásközi párbeszéd az Európai Parlament szemszögéből. Részletek »
Kathrin Winter előadása
The world as cheese and representation című előadása, a Latin Tanszék szervezésében. Részletek »
Új utak a bölcsészettudományban
Három professzor három földrészről, előadásaikban mégis hasonló kihívásokról esik szó. Részletek »
Erasmus+ szociális kiegészítő támogatás
Pályázati felhívás a 2018/19-es tanévre szóló Erasmus+ szociális kiegészítő támogatáshoz. Részletek »
Trefort-kert Alapítvány 1%
A Trefort-kert Alapítvány az SzJA 1 %-ának gyűjtésével immár nyolcadik éve támogatja a Bölcsészkaron folyó oktatási, kutatási és kulturális tevékenységet. Részletek »
 Tervezte ::  .: ELTE IIG WDG.IWDG :.
  © 2 0 1 0 - 2 0 1 8   E L T E   B Ö L C S É S Z E T T U D O M Á N Y I   K A R     M i n d e n   j o g   f e n n t a r t v a .
Cím :: ELTE BTK – 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A.,   •   Telefon :: (+36) 1 411 6500   •   (+36) 1 411 6700   •   (+36) 1 411 6900   •   Webform :: küldje el véleményét!