2018.03.21. szerda   
.: Home :.    »    Menü  
  
   
   
   
   
   
   
   
   
.:  :.
   

Elhunyt Jordán Gyula ny. docens


(1940-2012)

Ha létezik olyan, hogy derült égből, villámcsapásként érkezik a halálhír, akkor Jordán Gyula tanár úr halálhíre pontosan ilyen volt. A múlt csütörtökön még jól volt, és emlékszem, hogy aznap délután, amikor benéztem a Rektori Hivatalba még bekopogtam a szobájába, hátha ott találom. Gyakran előfordult, hogy benéztem hozzá, hisz Ő mindig a helyén volt. Reggel nyolc órakor, ha felhívtam a hivatali számán, Ő már bent volt és dolgozott. Hányszor kerestem reggelente, és kétségem sem fűződött hozzá, hogy fel fogja venni a kagylót. Bárcsak mindenre olyan pontosan lehetne számítani, mint Őrá.

 

Jordán Gyula 1940-ben született Budapesten, egyetemi tanulmányait 1959-ben kezdte meg az ELTE Bölcsészkarán. Fiatal korától Kína modernkori fejlődését kutatta: 1973-ban védte meg egyetemi doktori értekezését „A kínai harmadik forradalmi polgárháború néhány történeti és politikai problémája” címmel. 1980-ban kandidátusi fokozatot szerzett, majd ugyanabban az évben megkezdte oktatói tevékenységét is.

 

Jordán Gyula az a fajta tanár volt, aki bármikor tárt karokkal várta a hallgatókat, és örült, hogy az általa kutatott témával foglalkoznak. A modernkori Kínáról szóló előadásai gyakran szakmai beszélgetésként értek véget, amelyek során a téma iránt érdeklődést mutató hallgatókra leendő kollégaként tekintett, bíztatással és önzetlen támogatással. A kínai történelem és politika kiváló ismerőjeként több generációt oktatott az ELTE katedráin, az általa írt monográfiák és szakcikkek százai elsőszámú forrásnak számítanak a kelet-ázsiai térséggel foglalkozó kutatók számára. Jordán tanár urat mindig a feltétel nélküli segíteni akarás jellemezte: akárhány hallgató várta Őt, akármilyen szakmai vagy bürokratikus ügyben kérték a segítségét, Ő mindig rendelkezésre állt.

 

Jordán Gyula 1990–93 között a Politikaelmélet Tanszék vezetőjeként, majd annak nyugalmazott docenseként oktatta Kína történelmi és politikai viszonyait, munkájáért 2005-ben a „Pro Universitate Emlékérem arany fokozata” kitüntetésben részesült. 2005-től haláláig az Egyetemi Habilitációs Bizottság ügyvivő szakértőjeként dolgozott az ELTE Rektori Hivatalában.

 

A magyarországi keletkutatás számos fiatal képviselője – köztük e sorok írója is – mérhetetlen köszönettel és hálával tartozik Jordán tanár úrnak. A számtalan segítség és szakmai bíztatás mellett Tőle tanultuk meg ugyanis, hogy miként kell olyan órákat tartani, amire a hallgatók nem csak a tantárgyi kötelezettség miatt járnak. Meggyőződésem, hogy a Bölcsészkar oktatóit az a fajta szakmai elkötelezettség és lojalitás kell, hogy jellemezze, amit hallgatók generációi Jordán tanár úrtól láthattak. Tanár úr, nyugodjon békében!

 

Csoma Mózes.:   Portálkezelői menü  •   Tartalom módosítása  •  Utolsó módosítás: 2012.05.30.      :.
.: facebook :..: iwiw :.
 ESEMÉNYNAPTÁR   
2018 március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
 ESEMÉNYEK   
Doktori felvételi tájékoztató
A Doktorandusz Önkormányzat és a Doktori és Tudományszervezési Iroda tájékoztatót tart a felvételi eljárással kapcsolatos tudnivalókról. Részletek »
Könyvbemutató A Szláv és Balti Filológiai Intézet szervezésében
A Szláv és Balti Filológiai Intézet
2018. március 7-én, szerdán, délután 17 órai kezdettel tartja soron következő szlavisztikai könyvbemutatóját.
Ezen a rendezvényen az intézet oktatói által írt, az utóbbi évben megjelent nyelvészeti és irodalmi tárgyú monográfiák, tankönyvek, valamint az itt szerkesztett tanulmánykötetek kerülnek rövid bemutatásra.
Részletek »
Egyetemi Anyanyelvi Napok
Az ELTE Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézete idén is megrendezi az Egyetemi Anyanyelvi Napok (EAN) elnevezésű nagy sikerű programsorozatot, amely 2018. február 28-a és március 2-a között lesz az ELTE BTK-n. Részletek »
Márkusz László nagykövet előadása a vallás szerepéről a Nyugat-Balkánon
Áttekintés a vallás nemzetépítésben és politikában játszott szerepéről a Nyugat-Balkánon. Részletek »
Kulturális Örökség Tanulmányok - Múzeumi kurátori ismeretek specializáció
2018 őszétől új "Múzeumi kurátori ismeretek" elnevezésű specializáció
választható az Atelier Tanszék Kulturális Örökség Tanulmányok MA
képzésén belül. Részletek »
Campus Mundi ösztöndíj - felhívás
Campus Mundi ösztöndíjjal a hallgatók a világ szinte bármely országában tanulhatnak egy félévet, szakmai tapasztalatot szerezhetnek, illetve kapcsolati tőkére tehetnek szert, amellyel előnyt szereznek majd a munkaerőpiacon. Részletek »
Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál - felhívás
A fesztivál kiemelt célja, hogy a filmkészítés egyik legfontosabb társalkotójára, az operatőrre, munkája jelentőségére irányítsa a figyelmet, és lehetőséget teremtsen fiatal művészek bemutatkozására. Részletek »
 Tervezte ::  .: ELTE IIG WDG.IWDG :.
  © 2 0 1 0 - 2 0 1 8   E L T E   B Ö L C S É S Z E T T U D O M Á N Y I   K A R     M i n d e n   j o g   f e n n t a r t v a .
Cím :: ELTE BTK – 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A.,   •   Telefon :: (+36) 1 411 6500   •   (+36) 1 411 6700   •   (+36) 1 411 6900   •   Webform :: küldje el véleményét!