Kiutazás előtt

Kiutazás előtt

2023/24-ES TANÉV TAVASZI FÉLÉVÉNEK VÉGÉIG ERASMUS+ MOBILITÁST NYERT HALLGATÓK RÉSZÉRE

Ajánljuk, hogy a mobilitás kezdete előtt 6-8 héttel kezdje meg az ügyintézést, hogy ösztöndíja megérkezzen a mobilitás kezdő dátumáig. Későbbi ügyintézés esetén az ösztöndíj kifizetése időarányosan később történik.
Javasoljuk, hogy Erasmus+ ösztöndíjához euró alapú számlát nyisson .
Az utazást, biztosítást, illetőleg szállásfoglalást a kiutazó hallgatónak magának kell intézni, és az ezzel kapcsolatos költségek is őt terhelik. Ezen költségekhez az Erasmus+ ösztöndíj szabadon felhasználható, de az ösztöndíj csak hozzájárulás a mobilitáshoz, a teljes költséget nem fedezi. Amennyiben Erasmus+ ösztöndíját kiegészítő egyéb források iránt érdeklődik, látogassa meg a kiegészítő támogatások menüpontot.

A hosszútávú tanulmányi mobilitást vagy szakmai gyakorlatot elnyert hallgatók a kiutazás előtti teendőkről és leadandó dokumentumokról a hosszú távú mobilitás nyerteseknek szóló mobilitás előtti honlapon tájékozódhatnak.

A rövidtávú doktori mobilitást elnyert hallgatók a a kiutazás előtti teendőkről és leadandó dokumentumokról a rövid távú mobilitás nyerteseknek szóló mobilitás előtti honlapon tájékozódhatnak.

A Learning Agreementet a BTK oldaláról "küldő felelős személyként" minden esetben az intézeti/tanszéki szakmai koordinátornak kell aláírnia.

Részképzésre készülő hallgatóknak:
Nominálás: A tanulmányi mobilitásra Erasmus+ ösztöndíjat nyert hallgatókat a BTK-n a kari koordinátor nominálja a külföldi partnerintézménybe. Felhívjuk figyelmét, hogy fogadó egyetemenként eltérőek a nominálási procedúrák és határidők, ezért javasoljuk, hogy az Önt érintő határidőknek nézzen utána, és győződjön meg arról, hogy Önt valóban nominálták a megfelelő partnerintézménybe! A külföldi intézmény mindig visszaigazolja, hogy tudja-e fogadni az adott félévre a megadott tudományterületre, vagy sem.

Hosszútávú tanulmányi mobilitás vagy szakmai gyakorlat

A hosszútávú tanulmányi mobilitást vagy szakmai gyakorlatot elnyert hallgatók esetében a mobilitás előtti beküldendő dokumentumok a következők:

1. OLS NYELVI TESZT

Az OLS nyelvi tesztet a mobilitás nyelvén kell kitölteni, majd az eredményről igazoló dokumentumot kell készíteni (pdf, screenshot) 

2. LEARNING AGREEMENT

A Learning Agreementet a BTK oldaláról "küldő felelős személyként" minden esetben az intézeti/tanszéki szakmai koordinátornak kell aláírnia.

Tanulmányi mobilitáshoz a Learning Agreementet az Online Learning Agreement (OLA) felületen kell kitölteni! 
Egy informatikai átállás miatt egyes fogadó egyetemek elérése jelenleg nem biztosított az Online Learning Agreement (OLA) rendszerében. Ez azt jelenti, hogy kitöltéskor nem jelenik meg a fogadó egyetem a választható intézmények között, vagy megjelenik, de az OLA hibaüzenetet jelez. Amennyiben érinti a probléma, akkor az online változat helyett az alábbi  dokumentumot töltse ki, és írassa alá a szakmai koordinátoraival: 
Learning Agreement tanulmányi mobilitáshoz 
Kitöltési úmutató tanulmányi mobilitáshoz
Learning Agreement szakmai gyakorlathoz sablon letölthető innen
Kitöltési útmutató szakmai gyakorlathoz

3. BIZTOSÍTÁS

4. ŰRLAP
Az űrlap egyenesen az Erasmus+ és Nemzetközi Osztályra érkezik be.
 

Az első három dokumentumot: OLS teszt, mindenki által aláírt Learning Agreement és egészségbiztosítás (EU kártya) egyszerre, egy emailben kell megküldeni a Kari koordinátora részére az outgoing@btk.elte.hu email címre.

Őszi félévre, tanulmányi mobilitásra kiutazóknak a beküldési határidő július 15.
Tavaszi félévre, tanulmányi mobilitásra kiutazó hallgatóknak a beküldési határidő december 10.

 


Rövidtávú doktori mobilitás

A rövidtávú doktori mobilitást elnyert hallgatók esetében a mobilitás előtti beküldendő dokumentumok a következők:

1. Learning Agreement

Rövid doktori mobilitás esetén kitöltendő dokumentum: Learning Agreement sablon

Kérjük, hogy a Learning Agreementet a felelős szakmai koordinátor segítségével töltse ki, illetve rövid doktori mobilitás esetén a témavezetők is segíthetnek a szakmai, tartalmi kérdésekben. Amennyiben bizonytalan abban, hogy kihez fordulhat, kérjük, keresse a kari nemzetközi irodát!

2. Biztosítás

Az egészségbiztosítás igazolható a mobilitás időtartamára érvényes EU-s egészségbiztosítási kártyával vagy más, pl. biztosítási társasággal kötött egészségbiztosítással.
Mivel a mobilitás teljes időtartamára érvényes biztosítással kell rendelkeznie, amennyiben az EU-s egészségbiztosítási kártyája épp a mobilitás ideje alatt fog lejárni, új biztosítást kell kötnie! Felhívjuk figyelmét, hogy már online, ügyfélkapun keresztül is van erre lehetősége.

3. OLS nyelvi teszt

A nyelvi tesztet az OLS új felületéhez csatlakozva a következő oldalon éri el. A regisztrációban, a teszt, illetve a nyelvi kurzusok elérésében a következő útmutató dokumentum áll rendelkezésre.
Az OLS tesztet minden min. 14 napos fizikai mobilitás előtt kötelező elvégezni, akkor is, ha egy korábbi mobilitás kapcsán már kitöltött ilyet. Amennyiben azonban fizikai mobilitása 14 napnál rövidebb, az OLS teszt kitöltése nem kötelező.

FONTOS, hogy a teszt kitöltésekor a megkapott eredményről képernyőkép készüljön. A képnek tartalmaznia kell a jobb felső sarokban található nevét, illetve a teszt eredményét. Ezt a képernyőképet kell elküldenie majd a kari koordinátorának a többi kiutazás előtti dokumentummal együtt.
Ha esetleg bezárta az oldalt, és szeretné újra megtekinteni az eredményét a képernyőkép elkészülte érdekében, kövesse az ebben a dokumentumban található lépéseket.

4. Űrlap

Az űrlap caesaros azonosítást követően itt érhető el.

Az első három dokumentumot: mindenki által aláírt Learning Agreement, egészségbiztosítás (EU kártya), illetve OLS teszt (ez utóbbi csak 14 vagy annál több napig tartó mobilitás esetén), egyszerre, egy emailben kell megküldeni a Kari koordinátora részére az outgoing@btk.elte.hu email címre.