"Kreatív Tavasz" programsorozat az ELTE BTK-n

2023.03.27.
Előadásokkal, workshopokkal és innovációs ötletversennyel várjuk az egyetem hallgatóit és munkatársait.

II. Bölcsész Ideathon

Április 21-22-én az ELTE Bölcsészettudományi Kara és az ELTE Innovációs Központja második alkalommal rendezi meg közös ötletversenyét, a Bölcsész Ideathont, mely során a hallgatók csapatot alakítva mentorok segítségével dolgoznak ki egy ötletre vonatkozó megvalósítási tervet. Az esemény végén a csapatok szakmailag elismert zsűri előtt mutathatják be a munkájuk eredményét, akik értékes díjakkal jutalmazzák a legígéretesebb ötleteket.

A verseny idei témája a kultúra és kreativitás alapú innovációk lesznek,

a jelentkezés a bölcsészhallgatók mellett nyitott az ELTE egyéb, bölcsészet- és társadalomtudománnyal foglalkozó hallgatói előtt is.

A versenyre egyénileg és csapatban is lehet jelentkezni, a szervezők pedig a konkrét tervvel előálló indulók mellett olyan érdeklődő hallgatókat is várnak, akik a helyszínen egy csapathoz becsatlakozva szívesen közreműködnének egy ötlet kidolgozásában.

A II. Bölcsész Ideathon részleteiről és a jelentkezésről az alábbi oldalon lehet tájékozódni, a tavalyi versenyről készült beszámoló pedig itt olvasható.

HSUP STARTUP NAP

Az ötletverseny előtt bemelegítésként április 12-én a HSUP (Hungarian Startup University) programmal, és humán tudományoknak az innovációban játszott szerepével ismerkedhetnek meg az érdeklődők interaktív előadások keretében. 

A HSUP, Magyarország első online, egységes egyetemi startup képzése egy két féléves e-learning kurzus során segít a hallgatóknak megismerni az innováció világát, a modern vállalkozói ismereteket és a startupok működését, amelyeket a gyakorlatban is lehetőségük nyílik kipróbálni.

A HSUP Startup nap során az érdeklődők részletesebben is betekintést nyerhetnek a programba, többek között megismerkedhetnek egy nyertes ELTE-s ötletgazdával is, aki kötetlen formában mesél tapasztalatairól.

Emellett Pap Henrik innovációs szakember, az ELTE felkért HSUP trénere segítségével kiderül, hogyan kamatoztathatók a humán területen szerzett ismeretek a vállalkozói szférában, miként használható a design thinking módszertan a vállalkozásfejlesztés és az innovációs folyamat során. Szó lesz sikeres hazai és nemzetközi vállalkozásokról, valamint a startupokkal kapcsolatos tévhitekről.

Az április 12-i programokon való részvétel regisztrcióköteles, jelentkezni az alábbi űrlap kitöltésével lehet.
Innováció oktatóinknak

ELTE BTK x Kreatív Európa

Az ELTE BTK és a Kreatív Európa Iroda négyalkalmas sorozatot hirdet április 24. és május 19. között, ahol friss pályázati információkkal, tippekkel és tanácsokkal, valamint sikeres projektekkel ismerkedhetnek a résztvevők.

Kreatív Európa (Creative Europe) az Európai Bizottság támogatási programja az európai kulturális és audiovizuális szektor számára: olyan tevékenységeket támogat, amelyek megerősítik a kulturális sokszínűséget, továbbá reagálnak a kulturális és kreatív ágazatok szükségleteire és kihívásaira. A program előző hétéves időszakában számos magyar siker született: nemzetközi kulturális együttműködések, irodalmi művek fordítása és kiadása, múzeumi kiállítások és programok, filmek és nemzetközi koprodukciók valósultak meg. A Kultúra ág soron következő pályázati felhívásai várhatóan 2023 végén, 2024 elején jelennek meg, a Média ág újabb felhívásai ez év őszén várhatók.

A Trefort-kertben rendezett előadásokon az érdeklődők megismerkedhetnek a program pályázati területeivel és az elérhető támogatási formákkal, valamint bemutatkozik négy, magyar vezetéssel vagy részvétellel megvalósult – vagy folyamatban lévő – projekt, amelyek képviselői a pályázás menetével és a projektek lebonyolításával kapcsolatban is megosztják tapasztalataikat. A meghívott előadók foglalkoznak partnerkeresési, a projektmenedzsmentet érintő, kommunikációs-disszeminációs témákkal, valamint válaszolnak a felmerülő kérdésekre is.

Az előadássorozatot záró, projektfejlesztő workshopon a résztvevők saját, a Kreatív Európa Program fókuszterületeihez illeszkedő projektötletük kidolgozásához kaphatnak segítséget. A workshop regisztrációköteles, a regisztrációs felület május elején nyílik meg.

Az esemény részletei az alábbi oldalon olvashatóak.

Bölcsész innovációs ötletek – projektgeneráló workshop munkatársaknak

Az ELTE Innovációs Központjának támogatásával workshopot hirdetünk társadalmi, kulturális vagy üzleti innovációs projektek generálására a Kar főállású oktató-kutató munkatársai számára.

A jelentkezéshez nincs szükség saját ötletre, hiszen ennek a kitalálása a workshop célja. A workshop során létrejövő ötletek kiindulást adhatnak innovációs pályázatokhoz, kreatív programokhoz, oktatási innovációkhoz, közelebb vihetik a bölcsészettudományi kutatásokat a társadalomhoz.

A workshopot Hegyi Barbara az ELTE Informatikai Kar innovatív gondolkodást támogató és vállalkozói szemléletformáló kurzusok koordinációjáért felelős oktatója tartja.

Időpont: 2023. június 13., 9:00-13:00
Helyszín: ELTE BTK, A épület (pontosabb helyszínt később adunk meg)

Jelentkezni az alábbi űrlapon lehet 2023. május 30-ig.