Felvételizőknek

Felvételizőknek

 

Segítünk, hogy gördülékenyen menjen a felvételi!

Ha már tudod a felvételi pontszámod, eljött az ideje, hogy még egyszer átgondold a jelentkezési sorrendedet. Olvasd el a részletes tájékoztatót!

Most, hogy kezedben az érettségi és a középiskolai bizonyítványod, véglegesednek a felvételi pontjaid, ennek tudatában pedig lehetőséged van a jelentkezési sorrenden is módosítani. A sorrendmódosítás határideje: 2021. július 8-ig.

A pontjaidat a felvi.hu pontszámító kalkulátorával is tudod ellenőrizni.

A már leadott felvételi listán eddig nem megjelölt finanszírozási forma még felvehető a listára, azaz például egy megjelölt állami ösztöndíjas jelentkezés mellé annak az önköltséges párja. Új képzést viszont már nem tudsz felvenni. 

 Törölni szabadon lehet még a listáról, aminek sok esetben jelentős szerepe lehet. Van ugyanis még egy augusztusi pótfelvételi kör is, amelynél előre ismertek lesznek a felvételi ponthatárok (mert ezek az általános kör július 22-én kihirdetett ponthatáraival azonosak), és ekkor már nem csak a mostani jelentkezési listádról választhatsz. A pótfelvételin az önköltséges képzési formák még szinte mindenhol nyitottak lesznek, néha pedig még állami finanszírozású helyek is akadnak (így volt ez pl. tavaly is). Aki viszont az általános körben bejut valahova, a pótfelvételin nem vehet részt, és a 30 kredit megszerzéséig máshova átjelentkezni sem tud majd.

 Ha tehát valahova biztosan nem szeretnél járni, inkább vedd le a listáról, és várd ki a pótfelvételit! Amennyiben ott nem lesz állami hely, de amúgy 400 pont feletti pontszámmal rendelkezel, akkor az ELTE-n pl. ösztöndíjra lennél jogosult, amivel félévenként 175 ezer forintra mérséklődne az önköltségi díjad. Egy év után pedig egy újabb jelentkezést leadva, már megszerezheted az állami ösztöndíjat.

Néhány további aktuális és fontos tennivaló, melyeket el kell intézned

A felvi.hu E-felvételi oldalára minél előbb fel kell töltened a középiskolai bizonyítványodat csatolt fájlként.

Azok is kaptak levelet, akik idén érettségizőként a korábbi évfolyamo(ka)t már feltöltötték, viszont az utolsó év végi bizonyítványuk még hiányzik, mert még nem kapták meg azt. Rájuk a 2021. július 8-i határidő vonatkozik – legkésőbb eddig kell pótolni a hiányzó dokumentumokat, adatokat –, viszont javasolt a kézhez vétel után minél hamarabb feltölteni a bizonyítványt, a feldolgozást segítendő. A végzésben szereplő, jogszabály által előírt öt napos határidő azokra vonatkozik, akik már rendelkeznek a dokumentummal (és annak minden év végi oldalával), azonban eddig elmulasztották azt benyújtani.

► Mit kell feltölteni?

A tanulmányi pontok számításához szükséges oldalakat: ezek jellemzően az utolsó két évfolyam eredményeit tartalmazó lapok. Ugyanakkor ha valaki olyan idegen nyelvből vagy természettudományos tárgyból szeretné a pontjait számíttatni, amit nem az utolsó két évben tanult, akkor azokat a korábbi éveket is töltse fel, amelyeken ezek az eredmények szerepelnek.

► Nyelvvizsgák

Javasoljuk, hogy a már kezedben lévő államilag elismert nyelvvizsgáidat is jelentsd be az E-felvételi oldaladon. (Az E-felvételi Közhiteles nyilvántartásokból származó információk menüpontjában.) Ha 2003. január 1-je után szerezted meg a nyelvvizsgádat, akkor elegendő a bizonyítványon lévő anyakönyvi számot és sorszámot megadnod. Ezt is most tedd meg. Magát a bizonyítványt nem kell feltöltened. Ha bejelentetted a nyelvvizsgádat az E-felvételi oldalon, néhány nap múlva nézz rá, hogy megkaptad-e a hitelesített státuszt. Csak akkor számítják be a nyelvvizsga pontjaidat, ha ez megtörtént.


Miért válaszd az ELTE BTK-t?

A legszélesebb humántudományi oktatási és kutatási lehetőségek

Lehet, hogy nem is gondolnád, mennyi mindent tanulhatsz az itt eltöltött élveid alatt. Karunkon közel 70 nyelvet és kultúrát oktatunk, az olyan tradicionális bölcsész szakok mellett pedig, mint a magyar, a történelem vagy a nyelvszakok, tanulhatsz távoli kultúrákról és elsajátíthatsz különleges nyelveket, vagy részt vehetsz olyan képzésekben is, mint a régészet, a filmtudomány, vagy az újságírás.

Ismerd meg alapképzési szakjainkat!

Olvasd el felvételizőknek szóló kiadványunkat!

Életre szóló barátságok és szakmai kapcsolatok

A Bölcsészettudományi Kar ugyan hatalmas szervezet, mégis egy családias és összetartó közeg, ahol Te is megtalálod majd a helyedet. A bölcsészbulik hangulatát már a beiratkozás előtt megtapasztalhatod a Gólyatáborban, ahol leendő hallgatótársaiddal is összekovácsolódhatsz. A szemeszterek során részt vehetsz a szakodhoz kapcsolódó programokon és kirándulásokon, de összegyetemi bulikkal és kulturális programokkal is várunk. 

A kislétszámú szemináriumok keretében oktatóidat is jobban megismerheted, akik nem csak a szakdolgozatodban tudnak segíteni, a jövődet is egyengetik. A szakmai gyakorlatok keretében megteheted karriered első lépéseit, tehetséggondozási lehetőségeinket kihasználva bekapcsolódhatsz egy-egy intézet mindennap életébe, de „tanársegédi” jellegű feladatokat is elláthatsz.

„Azért szeretek a BTK-ra járni, mert itt ezerféle háttérrel rendelkező és ezerféle világlátású ember gyűlik össze nap mint nap. Itt mindenki megtalálja a társaságát, nem rekeszt ki senkit a közösség. Barátokon túl rengeteg értékes tudásra is szert lehet tenni, de ezért teljesíteni is kell." (K.Z. történelem alapszak)

Tudás, mellyel bárhol megállod a helyedet

Amellett, hogy egy-egy szakterületben elmélyülsz, elsajátítod majd az olyan „bölcsész skilleket" is, mint a nagy mennyiségű szövegek hatékony feldolgozása, a jó tárgyalási képességek, a kreatív gondolatok megvalósítása, vagy a változó világhoz való alkalmazkodás és a rugalmasság, melyekkel számtalan területen érvényesülhetsz. A nálunk végzett hallgatók karrierútjai nagyon sokszínűek, az itt megszerezett tudás pedig jól hasznosítható akár a kulturális szféra, a nagy cégek világa, vagy a kreatív ipar szakmái vonzanak. Nemzetközi ösztöndíjainkat kihasználva pedig a világ különböző tájaira is eljuthatsz, és a magabiztos nyelvtudás elsajátítása mellett szakmai ismereteidet is bővítheted.

„A BTK az a közösség, ahova bárki betér, mindenki szívesen látja. Ezért is imádok ide járni, mert olyan, mintha haza érkeznék. Mind a diákokra, mind a tanárokra bármikor lehet számítani. Mindenhol büszkén hangoztatom, hogy én BTK-s vagyok.” (K.A. angol-média mesterszak)

Csatlakozz közösségünkhoz, hiszen ELTE-s bölcsésznek lenni nem csak büszkeség, de egy életre szóló kaland is!