Felvételizőknek

Felvételizőknek

Felvételizőknek 2023 (Alapképzés)
Üdvözlünk az ELTE Bölcsészettudományi Karán! 

Bízunk benne, hogy hamarosan Téged is közösségünk tagjaként üdvözölhetünk, és a nálunk eltöltött évek meghatározóak lesznek majd az életedben. Ismerd meg képzéseinket és jelentkezz február 15-ig!

Felhívjuk a figyelmet, hogy a www.felvi.hu felületen megjelent, a 2024. évi általános felvételi eljárásban az ELTE képzéseinél közzétett felvételi követelmények sok esetben nem helytállóak, ezeket az ELTE 2024. január 31-ig folyamatosan javíttatja.

Most jelentkezel először felsőokatásba és elvesztél a képzések sűrűjében? 
Segítünk megtalálni,melyik alapképzési szakunk illik hozzád igazán!

Lehet, hogy nem is gondolnád, mennyi mindent tanulhatsz az itt eltöltött élveid alatt. Karunkon közel 70 nyelvet és kultúrát oktatunk, az olyan tradicionális bölcsész szakok mellett pedig, mint a magyar, a történelem vagy a nyelvszakok, tanulhatsz távoli kultúrákról és elsajátíthatsz különleges nyelveket, vagy részt vehetsz olyan képzésekben is, mint a régészet, a filmtudomány, vagy az újságírás.

► Ha a MAGYAR a kedvenc tantárgyad, olvass tovább!

► Ha szereted a TÖRIT, és mindig is érdekelt a RÉGMÚLTerre érdemes nézelődnöd!

► Ha a MŰVÉSZETEK világa vonz, ide kattints!

► Ha a NYELVTANULÁSBAN vagy jó és szívesen megismernél más KULTÚRÁKAT is, gyere erre!

Az ELTE 2024-ben induló szakjainak felvételi pontszámítási rendje itt érhető el.

Az ELTE Bölcsészettudományi Kar képzéseit bemutató füzet

Kövess minket a FacebookonInstagramon és TikTokon is!

Tudj meg többet

Felvételi információk

► Az ELTE 2024-ben induló szakjainak felvételi pontszámítási rendje itt érhető el.

► A 2024. évi általános felvételi eljárás főbb tudnivalói

További információk:


Miért válaszd az ELTE BTK-t?

1635 óta a magyar felsőoktatási rangsorok élén

Az ELTE a nemzetközi és hazai felsőoktatási rangsorokban a legmagasabban rangsorolt magyar intézmények egyike.

A HVG 2023 novemberében publikált hazai rangsorát továbbra is az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezeti, az ELTE BTK pedig az ország elsőszámú bölcsészettudományi kara. Az ELTE a hallgatói kiválóság alapján is őrzi vezető pozícióját, ami az elsőhelyes jelentkezések magas számának és a jelentkezők középiskolai versenyeken elért eredményeinek köszönhető. 

A Quacquarelli Symonds 2023-as szakterületi rangsora szerint egyetemünk a nyelvészeti és a régészeti képzésekben a világ 200 legjobb intézménye közé tartozik. Az ELTE az öt tágabb tudományág közül háromban került be a világ legjobbjai közé: bölcsészettudományokban a 262., természettudományokban a 298., társadalomtudományokban pedig a 451-500. helyen szerepel. Magyar viszonylatban mindhárom képzési területen az Eötvös Loránd Tudományegyetem áll az első helyen.

Tudás, mellyel bárhol megállod a helyedet

Amellett, hogy egy-egy szakterületben elmélyülsz, elsajátítod majd az olyan „bölcsész skilleket" is, mint a nagy mennyiségű szövegek hatékony feldolgozása, a jó tárgyalási képességek, a kreatív gondolatok megvalósítása, vagy a változó világhoz való alkalmazkodás és a rugalmasság, melyekkel számtalan területen érvényesülhetsz.

A nálunk végzett hallgatók karrierútjai nagyon sokszínűek, az itt megszerezett tudás pedig jól hasznosítható akár a kulturális szféra, a nagy cégek világa, vagy a kreatív ipar szakmái vonzanak. Nemzetközi ösztöndíjainkat kihasználva pedig a világ különböző tájaira is eljuthatsz, és a magabiztos nyelvtudás elsajátítása mellett szakmai ismereteidet is bővítheted. Hallgatóink külföldi élménybeszámolóit itt tudod elolvasni.

Életre szóló barátságok és szakmai kapcsolatok

A Bölcsészettudományi Kar ugyan hatalmas szervezet, mégis egy családias és összetartó közeg, ahol Te is megtalálod majd a helyedet.

A bölcsészbulik hangulatát már a beiratkozás előtt megtapasztalhatod a Gólyatáborban, ahol leendő hallgatótársaiddal is összekovácsolódhatsz. A szemeszterek során részt vehetsz a szakodhoz kapcsolódó programokon és kirándulásokon, de összegyetemi bulikkal és kulturális programokkal is várunk. 

A kislétszámú szemináriumok keretében oktatóidat is jobban megismerheted, akik nem csak a szakdolgozatodban tudnak segíteni, a jövődet is egyengetik. A szakmai gyakorlatok keretében megteheted karriered első lépéseit, tehetséggondozási lehetőségeinket kihasználva bekapcsolódhatsz egy-egy intézet mindennap életébe, de „tanársegédi” jellegű feladatokat is elláthatsz.


Így támogatjuk hallgatóinkat

Ösztöndíjak

Egyetemünk egyedülálló ösztöndíj-lehetőségeket biztosít hallgatóinak. Az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzatának tájékoztatója az ösztöndíjakról és a pályázatokról itt tekinthető meg.

Szociális alapú ösztöndíjak: szociális alaptámogatás, rendszeres szociális támogatás, rendkívüli szociális támogatás, Bursa Hungarica, külföldiek normatív ösztöndíja, szakmai gyakorlaton való részvétel támogatása.

Teljesítményalapú ösztöndíjak: tanulmányi ösztöndíj, tudományos ösztöndíj, tanulmányi versenyeken való részvétel támogatása, közéleti ösztöndíj, sportösztöndíj, kulturális ösztöndíj, szakmai ösztöndíj, párhuzamos képzés kompenzációja, Erasmus+ kiegészítő támogatás, Jó tanuló - jó sportoló ösztöndíj, Nemzeti felsőoktatási ösztöndíj.

További információ

Hallgató eredményességet elősegítő program

A HELP, azaz a Hallgató eredményességet elősegítő program a beiratkozás pillanatától a hallgatók rendelkezésére áll tanácsadással, segítségnyújtással. Akár tanulmányi ügyekben van szükséged segítségre, akár a coachingot, vagy a pszichológiai tanácsadást vennéd igénybe, fordulj bátran kollégáinkhoz! A HELP téjékoztatóját ide kattintva tudod megnézni.

További információ

Tehetséggondozás

Egy jól működő felsőoktatási intézmény képes felismerni hallgatóiban a tehetséget, képes olyan ösztönző, szellemileg inspiráló közeget kínálni, ahol a kölcsönös érdeklődés és a termékeny verseny légköre ad teret a tehetségek legtermékenyebb kibontakozásának, képes a legjobb teljesítményt kihozni belőlük, és a valós tudományos teljesítményt képes megfelelően értékelni, jutalmazni.

A tehetséggondozás hagyományos színterei a Karon:

 • a szakkollégiumok,
 • a Tudományos Diákkörök (TDK),
 • a tutorálás,
 • a honorácior képzés.

További információ


Külföldi lehetőségek

Nincs még egy ilyen színes nemzetközi lehetőségekkel teli egyetem az országban! Nemzetközi karunkon félévente több mint 800 külföldi hallgató tanul.

Egyetemi éveid alatt érdemes kihasználnod az külföldre szóló ösztöndíjakat:

 • Nálunk képzésenként 12 hónapot használhatsz fel Erasmusra
 • Lehetőség van tanulmányi félévre, szakmai gyakorlatra és diplomaszerzés utáni szakmai gyakorlatra is menni
 • Évente több, mint 400 hallgató nyer el Erasmus ösztöndíjat a BTK-ról
 • Mintegy 30 ország 252 partneregyetemével van szerződésünk EU-n belül, és mintegy 19 ország 38 partneregyetemével EU-n kívül
 • Legkedveltebb desztinációk: Olaszország, Németország, Spanyolország, Franciaország
 • Pályázni már egy lezárt félév után lehet
 • Az Erasmus egy életre szóló élményt ad: felfedezhetsz új országokat, megismerhetsz új kultúrákat, életre szóló barátságokat köthetsz más nemzetiségű hallgatókkal
 • Az Erasmus félév nem késlelteti a tanulmányaid befejezését, a kreditek elismertetésére jól bevált módszereink vannak

Jelentkezz a BTK-ra és használd ki az Erasmus adta lehetőségeket!

További információ


Nyitott Tanterem sorozat

Nyitott Tanterem sorozat

0

/

0

0

/

0