Online adatbázisok

Online adatbázisok

Online adatbázisok
A 2018-as évben több új adatbázis is elérhetővé vált az ELTE polgárok számára az Egyetemi Könyvtár jóvoltából: ilyen az Academic Search Ultimate, a L’Harmattan Digitális Adatbázisa, a Wiley Online Library, valamint a ProQuest adatbázis két új gyűjteménye. Az egyetemről hozzáférhető online adatbázisok listája itt érhető el.

Az EBSCO által szolgáltatott Academic Search Ultimate adatbázis egy multidiszciplináris gyűjtemény, amelyben 10.000 folyóiratban kiadott tudományos cikket érhetnek el a felhasználók. A cikkek teljes szöveggel megtekinthetők és letölthetők: az adatbázis egyszerre nyújt hozzáférést tudományos folyóiratokhoz, magazinokhoz és kb. 67.000 videóhoz. Böngészhető területek: antropológia, biológia, csillagászat, etnikai és multikulturális tanulmányok, földrajz, fizika, geológia, jogtudomány, matematika, pszichológia, történelem, tudomány és technológia, vallás és filozófia, women’s studies, zene.

A L’Harmattan Könyvkiadó digitális adatbázisa több mint 1300 magyar nyelvű szakmunkát, tankönyvet és forráskiadványt tartalmaz. Az adatbázisban megtalálhatók a filozófia, az irodalomtudomány, a néprajztudomány, a pszichológia, a társadalomtörténet és a történelemtudomány klasszikus alapművei. Az adatbázisban szerzőkre, címekre és kulcsszavakra lehet keresni, valamint egyszerűen böngészni a gyűjteményben megtalálható több mint 30 tudományterületen.

A Wiley Online Library a világ egyik legátfogóbb multidiszciplináris folyóirat-gyűjteménye. 1997-ig visszamenőleg szolgáltatja a közel 1500 folyóiratban megjelent 6 millió tanulmányt olyan tudományterületeken, mint a bölcsészet- és az orvostudomány, a természettudomány és a társadalomtudomány. A könnyen kezelhető felhasználói felületen lehetőség van egyéni beállítások alapján böngészni, az ABC-sorrendbe rendezett anyagok között címek és tudományterület alapján is lehet keresni. A szolgáltató által összeállított rövid angol nyelvű leírásban minden felhasználó tájékoztatást kaphat arról, hogy az egyes funkciókat miként érheti el és használhatja a gyakorlatban.

Az ELTE kínálata két új ProQuest adatbázissal is bővül: a ProQuest SciTech Collection mellett idén már elérhetők a ProQuest Central és a Dissertations & Theses Global adatbázisok is. A multidiszciplináris adatbázis közel 24.000 folyóirat bibliográfiai adatait, valamint 18.000 folyóirat teljes szövegű anyagát tartalmazza. A gyűjteményben további 450.000 konferencianyagot és műhelytanulmányt is megtekinthetünk. A ProQuest Dissertations & Theses Global a világ egyik legnagyobb diplomamunka- és disszertációgyűjteménye. A több mint 4 millió diploma és doktori dolgozat közül megközelítőleg 2 millió teljes szöveggel érhető el.

Az adatbázisok elérése ELTE IP területeken, valamint egyetemi polgárok számára shibboleth hozzáféréssel is lehetséges. További részletek az ELTE Egyetemi Könyvtár honlapján.