ELTEfeszt 2023

ELTEfeszt 2023
10/13

2023. október 13.

ELTE BTK Trefort-kert (1088 Budapest, Múzeum körút 4., 6-8.)

10/13

2023. október 13. -

ELTE BTK Trefort-kert (1088 Budapest, Múzeum körút 4., 6-8.)


Idén is várjuk a középiskolásokat az ELTE interaktív pályaválasztó fesztiváljára.

Az ELTE 11. alkalommal szervezi meg egyetemi nyílt napját, ahol a továbbtanulás előtt álló fiatalok első kézből kaphatnak információt az Egyetem képzési kínálatáról, a nemzetközi programokról, a Hallgatói Önkormányzat munkájáról, valamint a sportlehetőségekről.

Oktatóink előadásokkal, mintaórákkal és beszélgetésekkel adnak ízelítőt az ELTE-n folyó tudományos munkából, kutatásaikból, a kertben pedig az egyetemi élettel kapcsolatos, színes, szórakoztató szabadidős programok közül lehet válogatni.

Központi programok
Facebook

Az ELTE BTK Programjai

A BTK a központi programban

Helyszín: A épület, földszint, 47-es terem

09:00–10:00 Mesterséges intelligencia a bölcsész ellen?
előadó: Palkó Gábor (Digitális Bölcsészet Tanszék)

Sem a tanulás, sem a munka, sem a kutatás nem képzelhető el számítógépek közvetítette kommunikáció nélkül, sőt, eljutottunk oda, hogy maga a számítógép is képes az ember által létrehozottól megkülönböztethetetlen szövegeket és képeket generálni. Hogyan érinti ez a bölcsészt, aki az emberi kultúra nyelvi és tárgyi mintázatait próbálja megérteni? Barát vagy ellenség a mesterséges intelligencia? Erre a nagyon is nehéz kérdésre próbálunk választ találni, természetesen a számítógép segítségét is igénybe véve.

Sokszínű bölcsészet előadások 1.

Helyszín: A épület, földszint, 47-es terem

10:00–10:30 A világ legszebb férfija és a modern próza
előadó: Scheibner Tamás (Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszék)

A modernség prózairodalmának kulcsfigurája és páratlanul nagy hatású alakja Franz Kafka. Az előadás gazdag vizuális anyagon szemlélteti, hogy a testedzés, a diéta és általában véve a századfordulós testkultúra miként hozható összefüggésbe az irodalmi gyakorlatok és stílusok alakulástörténetével. Ennek során az is kiderül, ki volt minden kétséget kizáróan a valaha volt legszebb férfi.

10:40–11:20 Hadifogság mint lehetőség?
előadó: Juhász Balázs (Új- és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszék)

Egy háború kapcsán sokat beszélünk a frontkatonákról, illetve ma már a hátország vizsgálata is alapnak számít, de mi lett a hadifoglyokkal? Az internáltakkal? Szenvedtek? Jól jártak, hogy kimaradtak a háborúból? Valóban kimaradtak mindenből? Miből profitálhattak és milyen kihívásokkal kellett szembesülniük? Mennyire lehet őket a fogva tartó társadalom részeként kezelni? Módszertani kérdések és vizsgálódási perspektívák egy keveset kutatott problémakör kapcsán, avagy mivel is foglalkozik egy történész.

11:20–11:50 Hallgassunk az érzelmeinkre?
előadó: Réz Anna (Általános Filozófia Tanszék)

Mi a harag, a félelem, a gyász, a bánat? Vad, irracionális impulzusok, vagy épp ellenkezőleg: a gondolataink, értékítéleteink kifejezései? Az előadás sorra veszi, miként gondolkodtak és gondolkodnak a filozófusok az érzelmek természetéről, és hogy ebből következően mit gondolnak: lehet „jól” vagy „rosszul” érezni?

Sokszínű bölcsészet előadások 2.

Helyszín: A épület, 4. emelet, 428-as terem

10:00–10:30 Apró örömök zombiapokalipszis idején – Bevezetés a kortárs japán rajzfilmbe
előadó: Pusztai Beáta (Japán Tanszék)

Az anime napjainkra Japán legfontosabb kulturális exportcikkévé és globális rajongás tárgyává vált. Népszerűsége a klasszikus Disney-filmekével vetekszik, közönsége átível generációkon és országhatárokon. Vajon honnan indult az anime diadalútja? Kihez szól, és milyen témákról beszél a mai japán rajzfilm? Mit tanulhat a japán társadalom egy zombiapokalipszisből? Miben különbözik az anime nyugati rokonaitól? Mi lett a sorsa Songokunak és Narutonak hazánkban? Hogyan sajátíthatja el a nyugati ember az anime kultúráját? Az előadás ezekre a kérdésekre keresi választ.

10:40–11:10 Kannibálok a Paradicsomban – Brazília felfedezése és az Új Világ első vizuális ábrázolásai
előadó: Urbán Bálint (Portugál Nyelvi és Irodalmi Tanszék)

Vajon hatással lehet a Brazíliáról alkotott képünkre az, ahogyan az odaérkező gyarmatosítók meséltek róla? Az előadásból megtudhatod, hogyan jellemezték az első európai szövegek és vizuális források Dél-Amerika legnagyobb országát, és az is kiderül, hogyan él tovább ez a kép a nyugati tudatban egészen a mai napig.

11:20–11:50 Gyilkosság Mezopotámiában – Emberáldozat és kísérőhalottak az Ur-i „királysírokban”
előadó: Vér Ádám (Vallástudományi Tanszék)

Agatha Christie 1928-ban látogatott el a dél-mezopotámiai Ur lelőhelyén folyó ásatásra, ahol a Sir Leonard Woolley vezette brit expedíció egy Kr. e. III. évezredi temető sírjait tárta fel. A hihetetlenül gazdag sírmellékletek miatt máig „királysíroknak” hívott temetkezések zavarba ejtő jellemzője, hogy a sírokból nem egy, hanem gyakran több tucat halott maradványai kerültek elő, méghozzá gondosan beállított jelenetekben elrendezve. Az előadáson megtudhatjuk, hogyan zajlott az ásatás, milyen fontos leletek kerültek elő, és hogy miért kerülhettek a kísérőhalottak a sírokba?

Felvételi tájékoztató

13:00–14:00 Kérdezz-felelek a 2024-es felvételiről

A Tanulmányi Hivatal és a Hallgatói Önkormányzat szakavatott képviselői felelnek a felvételivel kapcsolatos kérdésekre. A 428-as teremben a nyelvek és kultúrák iránt, a 47-es teremben pedig a többi szakunk iránt érdeklődőket várjuk. Leendő tanárszakokosoknak az ELTE Tanárképző Központjának 10 órakor kezdődő tájékoztatóját ajánljuk.

Helyszín: A épület, földszint, 47-es terem

 • informatikus könyvtáros
 • kommunikáció- és médiatudomány
 • magyar
 • mozgókép (film- és televíziórendezés)
 • néprajz
 • régészet
 • szabad bölcsészet (elméleti nyelvészet, esztétika, filmelmélet és filmtörténet, kommunikáció és médiatudomány, filozófia, művészettörténet specializációk)
 • történelem
 • zenekultúra

Helyszín: A épület, 4. emelet, 428-as terem

 • anglisztika
 • germanisztika (német, néderlandisztika, skandinavisztika)
 • keleti nyelvek és kultúrák (arab, hebraisztika, indológia, iranisztika, japán, kínai, koreai, mongol, tibeti, török, újgörög)
 • ókori nyelvek és kultúrák (asszíriológia, egyiptológia, klasszika-filológia)
 • szlavisztika (bolgár, cseh, horvát, lengyel, orosz, szerb, szlovák, szlovén, ukrán)
 • újlatin nyelvek és kultúrák (francia, olasz, portugál, román, spanyol)

Programok a BTK-s sátraknál

9:00–15:00 Minden, amit a szakokról tudni akarsz

Látogasd meg sátrainkat, ahol nem csak az egyes szakokat érintő kérdéseidre adnak választ a Hallgatói Önkormányzat tagjai, de azt is megtudhatod, hogy érdeklődésed szerint milyen szakokok közül választhatsz.

Emellett rajzolhatsz kalligráfiákat, készíthetsz könyvjelzőket, társasjátékozhatsz, kvízeket oldhatsz meg, kipróbálhatsz ázsiai sportokat, tánclépéseket tanulhatsz, tesztelheted, hogy okosabb vagy-e a mesterséges intelligenciánál, sőt még egy igazi VW „bogárt” is megnézhetsz belülről. Közben felhörpinthetsz egy különleges teát, bekaphatsz egy szusit vagy éppen egy keleti édességet. És mindehhez a zenei aláfestést BTK-s hallgatók biztosítják!

A Digitális Bölcsészet Tanszék programjai

9:00–15:00

A Digitális Bölcsészet Tanszék saját standjánál a hallgatók megismerkedhetnek a jövő tavasszal induló képzéseinkkel, amelyek a digitális szövegelemzés, hálózatkutatás, adatvizualizáció, mesterséges intelligencia kutatás területén nyújtanak színvonalas, a szakmai és üzleti életben egyaránt kamatoztatható tudást. Kutatásainkkal játékos formában is megismerkedhetnek az érdeklődők, több szellemi erőpróbán is összemérhetik erejüket a mesterséges intelligenciával, szókereső, szótippelő játékokon vehetnek részt.

 

A 2023-as ELTEfeszten is több ezer középiskolás diák látogatta meg Trefort-kerti campusunkat. Az interaktív pályaválasztó fesztivál programjait az ELTE Bölcsészettudományi Karának dékánjával, dr. Bartus Dáviddal jártuk be.